I Toldstrups tjeneste

En jysk students deltagelse i
​modstandskampen 1943 - 1945


Af Jørgen Hesseldahl

Modstandsmanden Jørgen Hesseldahl er i dag 90 år gammel. Han harher i en ny udvidet udgave af sine erindringer en masse at fortælle.

Det er utroligt, hvad han har været med til i modstands-kampen under Besættelsen. Han har lavet illegale blade i 1943, oprettet kontor for Toldstrup i Aarhus, været på sabotørskole, udført både jernbane- og industrisabotage, deltaget i modtagelse af våben og materiel fra luften, været leder af et sabotagekompagni i Aalborg, deltaget i stikker-

likvideringer og oprettet nye modtagepladser. Han har overlevet det hele, men oplevede, at flere af hans nære kammerater faldt i modstandskampen.

Vi får her hans baggrund for at gå ind i modstandskampen og han kigger tilbage på betydningen af det arbejde, han var med til og kommenterer også betydningen af modstandskampen som sådan.


Det er en meget væsentlig bog til belysning af Modstands-bevægelsens udvikling i Jylland og det er samtidig en spændende beretning fra en af hovedaktørerne.​

I Toldstrups tjeneste

​Pris kr. 149,-

Lektørudtalelse (15/11) 5157 8317 (V)

I Toldstrups tjeneste
​- en jysk students deltagelse i modstandskampen

Kort om bogen:

Erindringsbog om den danske modstandsbevægelse under besættelsen skrevet af Jørgen Hesseldahl (f. 1924), der selv
​var aktiv modstandsmand.
​Et fund på hylden for alle der interesserer sig for 2. verdenskrigs historie.

Beskrivelse:

1. maj 2015 er det 70 ar siden den nazistiske besættelse af Danmark sluttede. I den anledning har Jørgen Hesseldahl redigeret og føjet nyt til sin erindringsbog om livet som aktiv modstandsmand. Første udgave af bogen kom i 1995 som en markering af 50 årsdagen. Bogen har introduktion af Niels Gyrsting fra Frihedsmuseets Venners Forlag, som står bag udgivelsen, og et forord af Jørgen Hesseldahl selv. Bogen er ikke strengt kronologisk opbygget. Om sine bevæggrunde for aktiv deltagelse i modstandskampen skriver Jørgen Hesseldahl bl.a.:
​"Jeg var omtrent 16 år, da tyskerne besatte Danmark, men havde

allerede gennem mange år erhvervet mig en dyb afsky mod nazismen og alle dens gerninger" .

Vurdering:

Fortjener absolut klassikerstatus. Der bliver færre og færre som kan erindre og fortælle om den aktive danske modstandskamp. Det gør denne velskrevne og velredigerede bog til en vigtig bog i nutid og eftertid.

Andre bøger om samme emne/genre:

Bogen har i den ny udgave fået en ny undertitel: "En jysk students deltagelse imod standskampen 1943- 1945". Der er tilføjet nye fotos, revideret med ny viden om besættelsestiden, og nye synspunkter fra den aktive modstandsmand.

En anden erindringsbog er "Om lidt er de borte.

Til bibliotekaren:

Gamle udgaver af bogen bør udskiftes, og har man den slet ikke bør den købes ind alle steder.

                                                                             Carsten Gullich-Norby

Læs også
​Det Kr​igsvidenskabelige Selskabs anmeldelse her